Ben
uit de brand

Wat doe je als je hebben en houden in vlammen opgaat? Beetpakken en weer opbouwen! Ben en Harald pakken de draad weer op: machines vervangen, gereedschappen schoonmaken en materialen aanvullen.

Help mee!

Alle hulp is welkom. Ook donaties. Met jouw bijdrage kunnen we verloren gereedschappen aankopen. Scan de QR en doneer een bijdrage naar keuze. We zijn er enorm blij mee!

Harald en ik hebben op de Castorstraat een plek weten te creëren waar we elke dag weer mooie dingen mogen maken. Het is een meubelmakerij in de breedste zin van het woord en eigenlijk nog veel meer. Laten we zeggen een makerij.

Alles wat een creatieve uitdaging is, wat naast praktisch ook esthetisch aantrekkelijk moet worden, pakken we met twee, vier en zelfs veel meer handen aan. In onze werkplaats is plaats voor iedereen die wat wil leren, inspiratie wil op doen, een fijne dagbesteding wil hebben of terug wil keren in de maatschappij.

We zijn een leerbedrijf. Met grote regelmaat lopen er mensen binnen die nieuwsgierig zijn naar wat daar achter die raam partij plaatsvind. Of er komen groepen even binnen kijken als een spontane toevoeging op een rondleiding. Of klanten komen langs voor een bespreking en een onderdompeling in onze maakwereld.

We hebben ondertussen een enorme trackrecord, voor diegene die ons volgens wellicht al bekend en voor diegene die nog niet heel bekend zijn met ons werk een kleine opsomming:
– Inrichting van verschillende kantoorplekken
– Inrichting van een messenwinkel met daarbij een werkplaats
– Inrichting van een woonhuis
– Kasten in alle vormen maten en gemaakt van verschillend (natuurlijke) materialen
– Bedden, tafels en stoelen
– Keukens nieuw of gereviseerd binnen of buiten
Enfin… te veel op op te noemen, maar zo tof om te maken!

Op zondag middag 2 april gebeurde iets vreselijks, in de werkplaats ontstond brand. De brandweer was gelukkig heel snel ter plaatse met heel veel materieel. Hierdoor is de brand gelukkig niet uitgebreid door het hele pand.

Een derde van onze werkplaats is in vlammen opgegaan en twee derde heeft totaal onder bluswater gestaan.  Op zondagavond laat was de brand eindelijk onder controle. Het dak en een deel van de wanden heeft het niet gered. Er was letterlijk een gat geslagen in onze inspirerende werkplaats.

Ons kantoor, keuken en kantine waren totaal verwoest. Alle voorraden van hout en andere spullen zijn verbrand en verwoest. Een deel van de machines is niet meer. Een deel is gereviseerd en de overgebleven gereedschappen zijn in een provisorisch opgebouwde droogkamer gedroogd. Alle werkbanken, overgebleven voorraden en gereedschappen zijn toen opgeslagen in een container aan de overzijde van de straat. In de tussentijd was er lege ruimte met kapotte ruiten, ontbrekende stroom en een lekkend dak over. Van de inspirerende plek was niets meer over. Verschillende projecten zijn uitgesteld of afgesteld. Een paar projecten (buiten de deur) konden nog wel doorgang vinden.

Ondertussen is begonnen aan het herstel van het gebouw. De eigenaar van het pand heeft besloten het gebouw in de oude staat terug te brengen. Het overgebleven gedeelte is ondertussen schoongemaakt en geschilderd. Nu 4 maanden later komt er weer een beetje vorm in de werkplaats. Er staan weer wat werkbanken, er is net weer stroom. De inspirerende plek is nog ver weg, maar op de horizon zien we de eerste lichtpuntjes. Ondertussen is ook duidelijk geworden wat de orde grootte is van de geleden schade. De opgetelde schade in de vorm van voorraden, machines, opgeslagen inboedel kantoorruimte, keuken en kantine en niet onbelangrijk misgelopen of uitgestelde werken loopt flink in de papieren. Voorwaarden van de verschillende verzekeringsbedrijven maakte het onmogelijk om ons 3 jaar geleden te verzekeren…

Wil je helpen?

Iedere donatie is welkom!
Scan de QR (fake).

Dank je wel!